Fair play Møre og Romsdal
Nytt fra medlemmer

Useriøst arbeidsliv koster Møre og Romsdal dyrt

27. januar
Tapte milliarder for fylket
Nye beregninger viser at useriøst arbeidsliv påfører Møre og Romsdal enorme tap hvert eneste år.
Ifølge anslag kan fylket alene miste så mye som 8,3 milliarder kroner i skatte- og avgiftsinntekter årlig. Lokalt er tapene merkbare, men annlslag opp mot: 
  • Ålesund: 2 milliarder kroner
  • Molde: 1 milliard kroner
  • Kristiansund: 750 millioner kroner
  • Ulsteinvik: 250 millioner kroner
Dette er penger som skulle gått til velferdstjenester, veier og andre viktige samfunnsoppgaver. Hovedårsaken er utbredt arbeidslivskriminalitet, som svart arbeid, skatteunndragelser og feilrapportering.

Farlige arbeidsforhold og lønnstyveri
I 2023 sendte Fair Play Bygg Norge hele 846 varsler om arbeidslivskriminalitet til ulike offentlige etater. Varslene omhandlet alt fra lønnstyveri og livsfarlige arbeidsforhold til grov økonomisk kriminalitet og tvangsarbeid.
Varslene har allerede gitt resultater: Myndighetene har gjennomført kontroller, stanset farlig arbeid og hentet inn utestående skatter og avgifter. Mange arbeidstakere har også fått hjelp til å komme seg ut av kriminelle forhold og fått råd om hvordan de kan ivareta rettighetene sine.

Lokalt arbeid mot useriøse aktører
Fair Play Møre og Romsdal, en lokal gren av Fair Play Bygg Norge, jobber målrettet for å rydde opp i næringslivet. Organisasjonen samarbeider tett med Arbeidstilsynet, Skatteetaten, politiet og lokale fagforeninger for å sikre at lover og regler følges.

– Vi ser et stort behov for å styrke innsatsen mot useriøse aktører i regionen. Dette handler ikke bare om økonomi, men også om folks sikkerhet og rettigheter,

sier Fredrik L. Klock i Fair Play Møre og Romsdal.

Veien videre for bransjen
Fair Play Møre og Romsdal har som mål å forebygge arbeidslivskriminalitet, støtte seriøse bedrifter og bidra til et mer rettferdig arbeidsmarked. Gjennom informasjon, samarbeid og kontrollarbeid ønsker de å skape bedre konkurransevilkår for lovlydige aktører.
Bygge- og anleggsbransjen på Nordmøre har store muligheter, men de må forvaltes på riktig måte. Et arbeidsliv bygget på ærlighet og rettferdighet gagner både arbeidstakere, seriøse bedrifter og lokalsamfunnet som helhet.

– Kampen mot arbeidslivskriminalitet handler om å sikre fremtiden for både bransjen og samfunnet,


avslutter Fredrik L. Klock i Fair Play Møre og Romsdal.

Har du et engasjement for et rettferdig arbeidsmarked? Da bør du få med deg dette arrangementet!