Hvordan kobler vi kunnskapsmiljøene tettere på arbeidslivet?

Representanter fra næringslivet, næringsavdelingene i Nordmørskommunene, Møre og Romsdal Fylkeskommune og utdanningsinstitusjonene på Nordmøre, var samlet i Kristiansund 1. desember 2023.

Dette er starten på et tettere og mer målrettet samarbeid mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene på Nordmøre. 

Hvordan kobler vi kunnskapsmiljøene tettere på arbeidslivet?

Bakgrunnen for samlingen er at vi ønsker et tettere samarbeid mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene for å sikre at vi i regionen på best mulig måte kan treffe behovet til næringslivet fremover.

Funn i våre undersøkelser viser betydelige utfordringer med å rekruttere arbeidskraft. Spesielt arbeidskraft med fagbrev, samt personer med ingeniører og tekniske fag. Deler av næringslivet melder også om at utdanningstilbudet i regionen ikke samsvarer med næringslivets behov. Det betyr at det i tillegg til utfordringen med å rekruttere arbeidskraft, er det enda vanskeligere å rekruttere arbeidskraft med riktig kompetanse.

Fylkesstrategien for kompetanse i perioden 2024-2027 ble lagt frem av Øyvind Tveten i kompetanse og næringsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune. Nåsituasjonen og utfordringsbildet for næringslivet på Nordmøre ble presentert av KNN og SUNS (Sunndal Næringsforening) i lys av Kompetansekartlegging og kontakt med næringene.

Hvilke utdanningsløp bør Nordmøre ha, og hvordan kan vi samarbeide for å nå felles mål?Representanter fra alle utdanningstilbydere på Nordmøre med enten høyere utdanning, fagskoleutdanning eller fagutdanning ga en kort innføring i hvilke linjer som har mest søkning og hvilke som er mest utsatt.

Marit Rovik Bjerkestrand presenterte for Kristiansund VGS
Øystein Bråten presenterte for Surnadal VGS, Tingvoll videregående skole samt Sunndal videregående skole. Fagskolen i Møre og Romsdal var representert av Helen Hanken og Marit Moe Backer.
Jøran Gården representerte Høgskolesenteret i Kristiansund, Dronning Mauds Minne Høgskole og Høgskolen i Volda.  Høgskolen i Molde var representert av Elin Mordal og Bente Weiseth Frantzen.

Etter en kort innføring drøftet vi i felleskap hvordan utdanningsinstitusjonene og representanter fra nettverket opplevede forholdet mellom det elever og studenter søker seg inn på, mot de meldte behovene fra offentlig og privat sektor på Nordmøre. Vi konkluderte med at dette er noe vi skal jobbe videre med. 

Kunnskapsparken Nordmøre – hvordan kobler vi kunnskapsmiljøene tettere på arbeidslivet?Dagen ble avsluttet av Roland Mauseth fra Campus Kristiansund og Ingeborg Fagerlie Johannessen fra Vindel. Hvordan kan kunnskapsparken være en motor for kobling mellom kunnskapsmiljøene og arbeidslivet, og forsterke eksisterende utdanninger og bidra til at det etableres nye?

Dette ble starten på et tettere samarbeid mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene for å sikre at vi i regionen på best mulig måte kan treffe behovet til både offentlig og privat sektor fremover.

Kjenner du noen som burde besøke BLI MED HIT?

14 november 2024

Med 74 aktører fra ulike bransjer og sektorer som spenner over hele regionen, er BLI MED HIT! en unik anledning til å bli bedre kjent med jobbmuligheter i Møre og Romsdal.

Globale Kristiansund søker Prosjektleder

11 november 2024

Tror du mangfold skaper muligheter for videre utvikling i næringsliv og kommune, at mangfold kan speile bedriftenes kunder og bidra til kreativitet? Da er kanskje du vår nye prosjektleder i Globale Kristiansund!