Husfliden med nyansatt ung kompetanse!

I sommer søkte Husfliden Kristiansund etter en ny kollega som bunadstilvirker. Vi fikk hilse på 24 år gamle Andrea Loktu som kom flyttende til Kristiansund fra Trondheim for å starte i jobben 5. oktober.

Husfliden med nyansatt ung kompetanse!

Tidligere i år søkte Husfliden Kristiansund etter en ny kollega som bunadstilvirker, i det de kaller selve "hjertet" av sin bunadsproduksjon, systuen i 2. etasje over butikken i Hauggata 15. KNN delte også stillingen,- vi synes alltid det er positivt når næringslivet i vår region har behov for kompetanse, og kanskje særlig i lys av covid-19 situasjonen. Enda mer gledelig var det å få treffe 24 år gamle Andrea Loktu som kom flyttende til Kristiansund fra Trondheim for å starte i jobben 5. oktober.

Daglig leder Tina Eckeroth er strålende fornøyd med nyansettelsen. Hun forteller at de mottok 20 søknader til stillingen, en blanding av lokale og søkere fra resten av landet. Å finne rett kompetanse var ikke gitt, de ønsket en person med fagbrev i bunadstilvirkerfaget, og det fikk de med Andrea.

Andrea forteller at dette var den eneste jobben hun søkte på. Hun har tidligere bodd to år på Røros når hun var lærling, og selv om hun aldri hadde vært i Kristiansund før jobbintervjuet, var hun ikke redd for å ta steget og flytte når jobbtilbudet kom. Hun kommer inn i en godt etablert bedrift, med lange tradisjoner, som er spesialister på Nordmørsbunaden.         

Tina forteller videre at de opplever økt etterspørsel, og at de ligger godt i rute med bestillinger til konfirmanter i 2021 og 2022. De er nå 5 ansatte, og på systuen treffer du noen av Norges mest erfarne bunadstilvirkere og eksperter på bunadssøm og omsøm. De kan hjelpe med alt fra mindre justeringer og reparasjoner til større tilpasninger som når en bunad skal gå i arv. I tillegg syr de selvsagt bunader på bestilling, så det er bare å kontakte dem for gratis måltaking. Det er ikke mye som kan måle seg med en bunad som sitter helt perfekt, sier Tina – og det har hun helt rett i!

Vi gratulerer Husfliden med nyansettelsen, og håper Andrea vil trives i Kristiansund!

Les mer om Husfliden Kristiansund på deres nettsider. 
Du kan også følge dem på Facebook.

 

Litt bunadshistorie:

Kvinnebunaden fra Nordmøre: Arbeidet med kvinnebunaden fra Nordmøre ble tatt opp igjen av Nordmøre Husflidslag i 1976. En ønsket da å utarbeide et ytterplagg til bunaden. I løpet av dette arbeidet ble det ytret et ønske om at en hel drakt, slik den ble solgt i 1978/79, skulle sendes inn til Landsnemnda for bunadspørsmål. Bunaden hadde forandret seg en del og Landsnemnda fant at den ikke samsvarte godt nok med de gamle originalplaggene. Resultatet av denne gjennomgangen er dagens bunad. Den samsvarer godt med draktskikken på indre Nordmøre på første halvdel av 1800-tallet. Håndsydd fra egen systue.

Mannsbunaden fra Nordmøre: Nordmøre Ungdomslag har rekonstruert mannsbunaden, med god hjelp fra enkeltpersoner og andre lag på Nordmøre. Bunaden bygger på draktmateriale fra første halvdel av 1800-tallet. I tillegg til de ulike plaggene som er funnet på Nordmøre, har gamle skrevne og fotografiske kilder vært til nytte under arbeidet med rekonstruksjonen. Bunad- og folkedraktrådet konkluderte med at alle delene på bunaden var svært godt kopiert fra de gamle originalplaggene. Håndsydd fra egen systue.

Reisen starter på Kvernberget

13 januar 2022

Skal du ut å reise? Enten i Norge eller ut i verden, på jobb- eller fritidsreise? Sjekk tilbudet fra Kvernberget først!

Utfordrende tider for serveringsbransjen

13 januar 2022

Aktører i næringen forteller om situasjonen de står oppe i etter 2 år med nedstengninger, restriksjoner og betydelig grad av uforutsigbarhet. Det planlegges et Teamsmøte fredag ettermiddag mellom kommuneoverlege og bransjemedlemmer om situasjonen lokalt.

Alvorlig etterslep på kompetanse

13 januar 2022

Norsk næringslivs konkurranseevne står på spill og kompetanseutfordringen må løses. Bare i Møre og Romsdal mangler vi i underkant av 4 000 stillinger innenfor privat og offentlig sektor. Samtidig er vi nå nede i en arbeidsledighet på 2,0 %.