Kjenner du noen som burde besøke BLI MED HIT?
Med 74 aktører fra ulike bransjer og sektorer som spenner over hele regionen, er BLI MED HIT! en unik anledning til å bli bedre kjent med jobbmuligheter i Møre og Romsdal.
Kristiansund og Nordmøre Næringsforum har skrevet høringssvar på konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel.
Høringssvar fra Kristiansund og Nordmøre Næringsforum - Konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel og utkast til beslutning om åpning av område
Kristiansund og Nordmøre Næringsforum (KNN) består av 330 medlemsbedrifter på Nordmøre og en stor del av disse har tilknytning til havet. Over flere tiår har olje og gass-aktiviteten i og utenfor Kristiansund og Nordmøre vært stor. Dette har gitt store ringvirkninger til underleverandører og er også en næring som gir stor verdiskaping i regionen. Den har også et stort potensial for vekst fremover.
Norge er godt posisjonert til å ta del i utviklingen av mineralvirksomhet ved at vi har store sokkelområder, lang erfaring med ressursforvaltning og høyteknologiske miljøer innen olje og gass og maritim sektor.
KNN mener det er viktig å iverksette ytterligere kunnskapsinnhenting før man setter i gang virksomhet i et område. Derfor er det betryggende at man i konsekvensutredningen slår fast at dette skal gjennomføres og frambringes «gjennom forskning eller gjennom kartlegging/forundersøkelser før virksomhet igangsettes». Det er også viktig at man pålegger virksomhetene krav om miljøovervåking både for å forstå konsekvensene under leting og utvinning, men også for å kunne iverksette tiltak underveis.
I konsekvensutredningen slås fast at det store området som utredes «ligger langt fra land og dermed uinteressant for en stor del av fiskeflåten». KNN mener det er betryggende at leting etter og utvinning av havbunnsmineraler ikke står i konflikt med fiskeriene som er en så viktig næring for Nordmøre og langs kysten basert på uttak av en evigvarende fornybar ressurs.
I EY-rapporten « Fremtidsmuligheter innen marine ressurser på norsk sokkel» som er med på å danne grunnlag for konsekvensutredningen(KU), framholdes at det er «gode grunner til å tro at marine mineraler kan bli en ny næring i Norge» og man peker på at dette kan komme i gang allerede fra 2030, med ringvirkninger og arbeidsplasser langs kysten.
Rapporten viser også at Kristiansund er den basen på Vestlands-kysten som har kortest seilingsdistanse til de aktuelle mineralressurs-feltene. Kristiansund og basen her bør være konkurransedyktig også vurdert opp mot de to basene lenger nord. Fordi nærheten til et diversifisert næringsliv, øvrig prosessindustri, annen maritim industri, tilgang på arbeidskraft og kompetanse og dessuten kapasitet i ulike servicefunksjoner, kan gi Kristiansund et fortrinn.
Tilgang på kritiske mineraler er avgjørende for «det grønne skiftet» og energi-transformasjonen med følgende elektrifisering av stadig nye sektorer.
Vi ser fram til stortingsmeldingen som er varslet om temaet våren 2023. KNN støtter departementets forslag til konsekvensutredning og utkast til beslutning om åpning av område.
Med 74 aktører fra ulike bransjer og sektorer som spenner over hele regionen, er BLI MED HIT! en unik anledning til å bli bedre kjent med jobbmuligheter i Møre og Romsdal.
Tror du mangfold skaper muligheter for videre utvikling i næringsliv og kommune, at mangfold kan speile bedriftenes kunder og bidra til kreativitet? Da er kanskje du vår nye prosjektleder i Globale Kristiansund!
I sitt budsjettforslag for 2025 foreslår fylkeskommunedirektøren å legge ned Tingvoll videregående skole når inneværende år er avsluttet. Kristiansund og Nordmøre Næringsforening forventer at dette forslaget avvises av fylkespolitikerne.